Učenje tujega jezika upočasnjuje staranje možganov

Študija univerze v Edinburghu je pokazala, da ima učenje drugega jezika lahko pozitiven vpliv na možgane ne samo pri otrocih, temveč tudi pri odraslih. Na osnovi raziskave, v kateri je sodelovalo 262 oseb so ugotovili, da so se branje, verbalna komunikacija in inteligenca izboljšale pri večini. Bistveno vprašanje raziskave pa je bilo, ali učenje novega jezika lahko izboljša kognitivne funkcije oz. ali je za osebe z boljšimi kognitivnimi sposobnostmi bolj verjetno, da postanejo dvojezične.

Dr. Thomas Bak iz Centra za kognitivno staranje in kognitivno epidemiologijo na edinburški univerzi trdi, da je našel odgovor. Vsi udeleženci raziskave so govorili vsaj en tuj jezik (poleg angleščine). 195 udeležencev se je tujega jezika naučilo pred 18 letom in 65 pa kasneje.  V raziskavi so primerjali podatke inteligenčnih testov, ki so jih testiranci, rojeni v Edinburgu, opravili pri starosti 11 let s podatki, ki so jih pridobili pri ponovnem testiranju istih oseb pri starosti 70 let.

Rezultati, ki so jih pridobili so izjemnega pomena in predstavljajo pomemben prvi korak pri razumevanju vpliva učenja tujega jezika in staranja možganov. Ugotovitve namreč kažejo, da imajo tisti, ki govorijo dva ali več jezikov bistveno boljše kognitivne sposobnosti. Najmočnejši učinki so vidni na področju splošne inteligence in branja. Izboljšali pa so se tudi pozornost, osredotočenost in govor. Učinki so vidni tako pri tistih, ki so se jezika učili zgodaj, kakor tudi pri tistih, ki so se tujega jezika učili kasneje.

Ugotovitve tako predstavljajo izjemno odkritje, saj se milijoni ljudi po svetu učijo tujega jezika v obdobju odraslosti. Znanstveno je torej dokazano, da znanje tujega jezika pomembno vpliva na staranje možganov ter da ni nikoli prepozno za učenje novega jezika.

Viri: The University of Edinburgh, Annals of Neurology

18. februar 2016
Spletna stran uporablja piškotke v skladu s splošnimi pogoji. SPREJMI  ZAVRNI
Spletni piškotki (v nadaljevanju: piškotki) so majhne datoteke, ki jih med obiskom spletnega mesta strežnik pošlje uporabnikovemu brskalniku, ta pa jih nato naloži na uporabnikovo napravo (računalnik, tablico, pametni telefon), s katero uporabnik dostopa do spletnega mesta.
Na spletnem mestu se uporabljajo piškotki, s katerimi se pridobijo informacije o načinu uporabe spletnega mesta. To so piškotki, ki preko podatka o naslovu internetnega protokola (IP) omogočajo predvsem analizo pogostosti in vsebine brskanja po spletnem mestu ter nekaterih vedenjskih vzorcev uporabnika (npr. uporabnikova zanimanja, navade, vedenje, izbire, nastavitve).
Ponudnik MICERO - poučevanje jezikov, Jasmina Miklič s.p. na spletnem mestu www.tecajinemscine.com uporablja lastne piškotke, obenem pa omogoča izbranim tretjim osebam, da na uporabnikovo opremo namestijo svoje piškotke (t. i. piškotki tretjih). Uporabnik s podajo soglasja za uporabo piškotkov daje soglasje ponudniku MICERO - poučevanje jezikov, Jasmina Miklič s.p. in tretjim osebam (Google, Google Analytics).
Podatki o posameznih piškotkih, upravljavcih podatkov, ki se pridobijo s temi piškotki, namenih obdelave zbranih podatkov in trajanju piškotkov so navedeni v nadaljevanju:

Vir

Naziv piškotka

Namen piškotka

Trajanje piškotka

Piškotek po našem mnenju sodi med izjeme po ZEKom-1

Obrazložitev izjeme ZEKom-1

Spletno mesto

tecaji_nemscine

Piškotek označuje, da je uporabnik zavrnil ali dovolil uporabo piškotov

Za čas seje

DA

Brez piškotka ni možna nastavitev piškotkov za potrebe uskladitve z ZEKom-1

Zunanja aplikacija

Disqus aplikacija

Piškotki omogočajo uporabo komentarjev bloga v spletnem mestu

Za čas seje

DA

Brez piškotka ni mogoča uporaba zunanjega sistema za komentarje bloga.S podajo soglasja v piškotke se uporabnik strinja s shranjevanjem piškotkov in dostopom do piškotkov (oz. podatkov, pridobljenih s piškotki), že shranjenih v uporabnikovi napravi.
Uporabnik lahko o tem, ali in katere piškotke lahko upravljavci oziroma ponudniki namestijo na njegovo opremo, odloči tudi z ustreznimi nastavitvami v svojem spletnem brskalniku.
SPREJMI | ZAVRNI
Zapri